Ο Ναυτοπροσκοπισμός βασίζεται στις ίδιες θεμελιώδεις Αρχές αλλά και στην Προσκοπική Μέθοδο, με την μόνη διαφορά πως οι δραστηριότητες του υγρού στοιχείου αποτελούν ουσιώδες μέρος του προγράμματος και όχι πρόσθετο. Σε αυτές τις δραστηριότητες, σπουδαίο ρόλο παίζουν οι Ναυτοπροσκοπικές λέμβοι. Η Περιφερειακή μας Εφορεία, έχει την τύχη να διαθέτει δυο, την Καλλιρρόη (ΣΕΠ 063) και την Πάραλο (ΣΕΠ 062).

1o Συστημα Ναυτοπροσκοπων Νεας Σμυρνης

Καλλιρρόη ΣΕΠ 063

  • Έτος Ναυπήγησης 2002, Σαλαμίνα
  • Μήκος 8,45
  • Ιστιοφορία: Συνθετικά Λατίνια

Το όνομα Καλλιρρόη, «καλή ροή» ή «όμορφη ροή», στην αρχαιότητα ήταν μία από τις Ωκεανίδες, αναφερόμενη και ως μία από τις Νύμφες που αποτελούσαν την ακολουθία της θεάς Περσεφόνης.

Η Καλλιρρόη χαρίζει από το 2002 μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες στα παιδιά και στους βαθμοφόρους του 1ου Συστήματος Ν/Π Νέας Σμύρνης.

Αξίζει να αναφερθούμε στα δύο μεγάλα ταξίδια που έχει κάνει στο πλαίσιο δράσεων των Τμημάτων του Συστήματος, Μεσολόγγι – Αθήνα και τον γύρο του Σαρωνικού. Έχει συμμετάσχει επίσης στη Πανελλήνια Δράση του Κλάδου Προσκόπων Ρεγκάτα 2014 στα Καλά Νερά στον Βόλο.

Η Καλλιρρόη, μαζί με τους Βαθμοφόρος της, έχει λάβει μέρος σε πληθώρα ιστιοπλοϊκών αγώνων, ναυτοπροσκοπικοί και μη, κατά το πέρασμα των χρόνων με κορύφωση την κατάκτηση της 3ης θέσης στον Αγώνα Κλασικών Σκαφών στις Σπέτσες το 2016.

Η Καλλιρόη ελλιμενίζεται στο Δέλτα Φαλήρου.

2o Συστημα Ναυτοπροσκοπων Γλυφαδας

Πάραλος ΣΕΠ 061

  • Έτος Ναυπήγησης 1991, Νέα Κίος
  • Μήκος 8,04
  • Ιστιοφορία: Λατίνια

Στην αρχαιότητα η Πάραλος ήταν ένα από τα έξι «ιερά πλοία» της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το συνηθέστερο αγκυροβόλιο της Παράλου ήταν ο δυτικός όρμος του Σουνίου ο αποκαλούμενος «Παράλου Γη».

Τις υδάτινες εξορμήσεις της Παράλου έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα ενήλικα και ανήλικα μέλη των Τμημάτων του 2ου Συστήματος Ν/Π Γλυφάδας. Από τις παλαιότερες λέμβους στο Ναυτοπροσκοπικό Νηολόγιο, κάθε χρόνο συντηρείται με πολύ μεράκι από τα μέλη του Συστήματος και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο, η Πάραλος προσφέρει ξεχωριστές εικόνες και εμπειρίες μέσω της κωπηλασίας, για τους πιο μικρούς μας φίλους, ή της ιστιοπλοΐας για τους Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμα πιο ενεργή η συμμετοχή της Παράλου σε διάφορες διοργανώσεις ιστιοπλοϊκού χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή στον Αγώνα Κλασικών Σκαφών στις Σπέτσες το 2019 καθώς και στην 1η Ρεγκάτα Παραδοσιακών Σκαφών «Ωκεανίδα 2020», κερδίζοντας την 3η θέση στις ξύλινες δεκάκοπες λέμβους.

Η Πάραλος ελλιμενίζεται στην 4η Μαρίνα Γλυφάδας.